Portfolio Categories: All

%realizare site%
Hanul Domnesc Imperial Călan

Hanul Domnesc oferă cazare, parcare gratuită, terasă, spa, sală de conferințe și un restaurant. La restaurant se pot servi și preparate vegane, iar pentru copii poate fi comandat un meniu special. Hanul Domnesc Imperial se află la 127 km de Aeroportul International Sibiu, la 2.9 km de Biserica Nadastia de Jos și la 2.3 km de Casa de cultura. Petroşani se află la 35 minute cu mașina. Biserica Sf. Gheorghe din Streisângeorgiu sunt situate aproape de proprietate.
Mânăstirea Prislop se află la 20 km de Hanul Domnesc Imperial.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane
Muzeul Deva

Muzeul Deva – Muzeul Civilizației Dacice și Romane

Muzeul Deva, are o istorie îndelungată, începând cu înființarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara în 1880. Instituția se găsește în clădirea Magna Curia, cunoscută și ca Castelul Bethlen, un monument de arhitectură barocă.

muzeul deva
muzeul deva

Clădirea a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice de categorie A, datorită vechimii, importanței și frumuseții sale. Începând cu anul 1998, aceasta a fost supusă unui proces de restaurare, finalizat în 2006, având ca scop restabilirea splendorii sale originale, transformându-se într-o atracție turistică și emblemă a orașului.

Începând din 2012, în curtea Palatului Magna Curia, a fost inaugurat un Lapidarium în aer liber, adăpostind o colecție variată de monumente provenite din cercetările arheologice de la diverse situri. Sunt expuse colecții diversificate, acoperind domenii precum preistoria, epoca dacică și romană, perioada medievală, armele, echipamentul militar și multe altele.

Muzeul Deva este implicat în proiecte de amploare, cum ar fi „Ruta Împăraților Romani”, iar în ciuda lucrărilor de renovare, instituția a continuat să ofere expoziții temporare, demonstrând angajamentul său față de publicul vizitator.

Urmează finalizarea lucrărilor de renovare și reamenajarea clădirii, care va deveni sediul administrativ al muzeului. Astfel, instituția se va concentra pe reorganizarea expozțiilor permanente din Magna Curia și din sectiile din teritoriu.

Secția de Arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane reprezintă o continuare a unei tradiții arheologice deosebit de bogate în județul Hunedoara, cu o istorie aproape centenară și jumătate. În primele decenii, printre pionierii care au investigat istoria acestui județ se numără Zsofia Torma, prima femeie arheolog din România, și Gábor Téglás, primul director al instituției. Aceștia, între fondatorii Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara în 1880, au pus bazele științei arheologice moderne în Transilvania.

Ceea ce a început ca un entuziasm în primele decenii ale secolului XX a evoluat într-o activitate arheologică organizată și coerentă. Specialiștii care și-au desfășurat activitatea în cadrul instituției au dobândit un statut științific bine definit în domeniul arheologiei românești. Personalități precum Octavian Floca, Ioan Andrițoiu, Mircea Dan Lazăr, Adriana Rusu – Pescaru și Gabriela Gheorghiu, unii dintre ei având chiar roluri de conducere în instituție, au contribuit semnificativ la consolidarea disciplinei arheologice.

În această perioadă, arheologii de la Deva, în colaborare cu colegi din țară, au format echipe de cercetare pentru situri arheologice majore, inclusiv Sarmizegetusa Regia (Grădiștea de Munte), Ulpia Traiana Sarmizegetusa (Sarmizegetusa), sau Micia (Vețel). Cercetările asupra acestor situri continuă și în prezent, demonstrând angajamentul continuu față de descoperirea și înțelegerea trecutului istoric al regiunii.

Muzeul Deva dispune de o impresionanta colecție arheologică strânsă de-a lungul timpului, în urma cercetărilor de teren și a săpăturilor arheologice, conține numeroase piese cu o valoare deosebită, multe dintre acestea ilustrând începuturile vieții umane pe cuprinsul județului Hunedoara, dar și grandioasa moștenire daco-romană de pe acest teritoriu. De altfel, chiar numele instituției muzeale devene reflectă activitatea arheologică de descoperire, conservare, expunere și cercetare științifică a bogatului patrimoniu dacic și roman de care dispune județul.

Ca structură individualizată în cadrul muzeului, secția de Arheologie a fost înființată în anul 1994. În prezent, aceasta cuprinde un număr de 13 specialiști, cercetători științifici și arheologi, care „acoperă” toate perioadele istorice studiate arheologic, respectiv preistorie (paleolitic, neolitic, epoca bronzului, epoca fierului), antichitatea daco-romană și evul mediu. Majoritatea arheologilor deveni au absolvit studii  doctorale la diferite universități din țară. Printre activitățile membrilor secției se numără organizarea și participarea la cercetări arheologice sistematice și preventive, studierea și valorificarea științifică a patrimoniului arheologic de care dispune instituția, realizarea de materiale promoționale și expoziții.

Înființarea muzeului s-a concretizat ca o inițiativă a societății civile, pe fondul creșterii interesului pentru trecutul istoric în întreaga Europă, implicit și în Transilvania, într-o perioadă de pionierat. Înființarea instituției devene se înscrie printre primele demersuri ardelene ale acestui trend (Muzeul Brukenthal – 1817, Muzeul de Istorie din Cluj – 1859, astăzi Muzeul de Istorie a Transilvaniei, Muzeul din Alba Iulia – 1886, astăzi Muzeul Național al Unirii). De la început, colecţiile au fost structurate pe trei domenii: istorie, ştiinţele naturii şi etnografie. Îmbogăţirea şi diversificarea lor au impus reorganizări, fiind înființate noi departamente.

 

Site-ul muzeului este realizat și dezvoltat de NEW STYLE SOFTWARE

Deva City
Deva City

Deva City – ORAȘUL DEVA

Orașul Deva ( Deva City ), frumosul oraş de la poalele Cetăţii, înrudit şi totuşi diferit de alte oraşe transilvane, are o personalitate aparte. De-a lungul timpului, orașul Deva a fost reşedintă de garnizoană regală, curte voievodală, temniţă, punct important de apărare, şi „Capitala mondială a gimnasticii feminine”. Renumit pentru calmul, liniştea şi pitorescul său, oraşul oferă vizitatorilor momente plăcute de relaxare.

Prima atestare documentară a oraşului Deva datează din anul 1269, dar descoperirile arheologice făcute în zona Dealului Cetăţii, arată că teritoriul oraşului a fost locuit încă din epoca pietrei şlefuite (5500-3500 î.e.n.). Cele mai vechi descoperiri de acest fel, aparţin culturii neolitice Turdaş – Vinca şi culturii Coţofeni.
În zilele noastre, Deva ocupă un prim loc ca importanţă între cele cinci municipii ale judeţului Hunedoara, fiind un important centru politic, administrativ şi cultural, precum şi localitatea de reşedinţă a judeţului. Este situat în partea centrală a judeţului, la 45*53′ latitudine nordică şi 22*54′ longitudine estică, la o altitudine cuprinsă între 187 – 220 m faţă de nivelul mării, între Munţii Apuseni şi Munţii Poiana Ruscă.

Oraşul, s-a dezvoltat într-un cadru natural pitoresc, pe malul stâng al râului Mureş, beneficiind de mănoasa luncă a acestuia, precum şi de bogatele resurse minerale ale munţilor metaliferi şi munţilor auriferi care îl înconjoară.

Deva City – ORAȘUL DEVA – ORAȘUL DE LA POALELE CETĂȚII

Deva, frumosul oraş de la poalele Cetăţii, înrudit şi totuşi diferit de alte oraşe transilvane, are o personalitate aparte.
De-a lungul timpului, Deva a fost reşedintă de garnizoană regală, curte voievodală, temniţă, punct important de apărare, şi „Capitala mondială a gimnasticii feminine”.

Prima atestare documentară a oraşului Deva datează din anul 1269, dar descoperirile arheologice făcute în zona Dealului Cetăţii, arată că teritoriul oraşului a fost locuit încă din epoca pietrei şlefuite (5500-3500 î.e.n.).
Cele mai vechi descoperiri de acest fel, aparţin culturii neolitice Turdaş – Vinca şi culturii Coţofeni.

În zilele noastre, Deva ocupă un prim loc ca importanţă între cele cinci municipii ale judeţului Hunedoara, fiind un important centru politic, administrativ şi cultural, precum şi localitatea de reşedinţă a judeţului.
Este situat în partea centrală a judeţului, la 45*53′ latitudine nordică şi 22*54′ longitudine estică, la o altitudine cuprinsă între 187 – 220 m faţă de nivelul mării, între Munţii Apuseni şi Munţii Poiana Ruscă.
Oraşul, s-a dezvoltat într-un cadru natural pitoresc, pe malul stâng al râului Mureş, beneficiind de mănoasa luncă a acestuia, precum şi de bogatele resurse minerale ale munţilor metaliferi şi munţilor auriferi care îl înconjoară.

Renumit pentru calmul, liniştea şi pitorescul său, oraşul oferă vizitatorilor momente plăcute de relaxare.

Ghidul turistic online www.devacity.ro vă prezintă într-o manieră accesibilă și atrăgătoare, toate punctele de interes și obiectivele turistice din oraș, cu localizare pe hartă, descriere și imagini: obiective istorice și culturale, parcuri, piețe, zone de divertisment și agrement, magazine, hoteluri și pensiuni, etc.

Pe lista obiectivelor turistice din Deva, Deva City. figurează şi o serie de lăcaşuri de cult, care prin istoria şi vechimea lor, sau prin arhitectura deosebită pot atrage interesul vizitatorilor.

Oraşul Deva are o arhitectură exterioară captivantă, iar statuile constituie un element capabil să atragă interesul la fel ca orice muzeu.
Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale oraşului este statuia ecvestră a lui Decebal, dar printre principalele atracţii ale oraşului se numără şi o serie de alte monumente şi statui amplasate în diferite zone de-a lungul timpului.

Pentru cei ce doresc să cunoască mai multe detalii despre orașul Deva, atât pe site-ul Deva City Guide cât și pe aplicația Deva City App sunt prezentate și informații și imagini despre lăcașuri de cult, monumente și statui care nu mai există sau care nu prezintă interes turistic, dar care fac parte din istoria și cultura orașului.

Deva City – ORAȘUL DEVA  – STEMA ORAȘULUI

deva city orasul deva, stema orasului deva
deva cityor asul deva, stema orasului deva

Descrierea și semnificațiile elementelor însumate ale stemei municipiului Deva:

Orașul Deva are stema compusă dintr-un scut tăiat.
În partea superioară, pe fond roșu, un personaj ecvestru purtând costum antic și steagul dac, un șarpe cu cap de lup, totul de aur.

În partea inferioară, pe fond albastru, o cetate de argint având la dreapta soarele de aur, format dintr-o bulină centrală cu raze și la stânga semiluna de argint.

Scutul este timbrat de o coroană murală de argint formată din 7 turnuri crenelate.

Stema municipiului Deva a fost avizată prin Hotărârea Consiliului Local orașul Deva, nr.39/ 1994 și aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.790/27 septembrie 1999, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.490/12 octombrie 1999.

Semnificația elementelor însumate:
Personajul, Regele Decebal, amintește înalta civilizație dacică;

Construcția evocă cetatea medievală la adăpostul căreia localitatea s-a dezvoltat;

Soarele și semiluna semnifică viața tumultoasă a localitații, important centru administrativ, economic și social-cultural al județului Hunedoara;

Coroana murală care timbrează scutul, semn specific centrelor urbane, vorbește despre unitatea obștii și desemnează, totodată, locul pe care aceasta așezare îl ocupă în ierarhia orășenească, faptul că este municipiu reședința de județ.

ORIGINEA NUMELUI

Denumirea orașului Deva se presupune că provine de la localitatea dacică Decidava din care derivă Dava, apoi Deva (cuvântul dac dava înseamnă cetate și se găsește în denumirea mai multor localități dacice: Singidava, Piroboridava, Sargidava, Pelendava, etc).

Această teorie nu poate fi însă susținută științific, neexistând nici un document în care să apară numele Deva ca așezare în Dacia.
Altă teorie demonstrează prin argumente lingvistice competente originea slavă a denumirii de la cuvântul slav djevoika (fecioară), dar nici această teorie nu este unanim acceptată.

O a treia teorie atribuie originea numelui Deva, Legiunii romane Augusta II, care a fost transferată în această zona din Castrum Deva denumit și Castra Devana, Deva Victrix Castra Legionis sau Deva, din Britania (actualmente orașul Chester din Marea Britanie).
Denumirea Castrum Deva apare pe Tabula Pentingeriana (hartă antică întocmită între anii 260-271 d.Hr.)

Este posibil ca romanii să fi adus în zonă numele castrului de unde veneau.
Această teorie se bazează și pe faptul că denumirea Castrum Deva apare și în prima atestare documentară a orașului, într-un act emis în 1269 de ducele Transilvaniei Ștefan fiul lui Bela al IV-lea.

S-a mai încercat asocierea numelui Deva cu legendara Diva, frumoasa soră a lui Decebal, precum și cu unele cuvinte din sanscrită și sumeriană, iar unele cercetări recente sugerează o legătură cu denumirea Dowina.

Denumirea localității poate fi și de origine celtică, din perioada când celții erau prezenți în toată Europa Centrală și de Est. Plinius și Ptolemeu menționează o localitate cu numele Deva în Galia pre-romană.
De-a lungul istoriei localitatea apare sub mai multe denumiri: Dava, Deua, Deva, Diemrich, Schlosburg, iar pe hărțile medievale este trecută Deva sau Dewan.
Localități cu numele Deva mai există în Țara Bascilor și în Provincia Asturias din Spania, în Kosovo, în Nigeria și între Egipt și Etiopia, pe marginea Nilului, iar stadionul echipei de fotbal Chester City F.C. se numește Deva Stadium.

ORAȘE ÎNFRĂȚITE
Prin înfrățirea orașelor se stabilesc relații de colaborare între instituții, schimburi prin internet, călătorii de studii, cunoașterea reciprocă a limbii și a culturii.
Periodic, delegații ale orașelor înfrățite realizează vizite reciproce; aceste reuniuni au ca obiectiv principal stabilirea progresului înregistrat în proiectele programate și definirea noilor orientări în perspectiva aprofundării acestor înfrățiri.
În ordinea cronologică a semnării protocoalelor, orașul Deva este înfrățit cu:

1. ARRAS (Franța)
Înfrățirea cu Arras a avut loc în data de 21 iunie 1998. Orașul Arras se află în nordul Franței în regiunea Artois, are o populație de aproximativ 50.000 de locuitori. Majoritatea clădirilor datează din sec. 17-18. A fost capitala regională a galezilor, iar apoi a romanilor. În Evul Mediu a devenit cunoscut ca oraș textil, realizând decorațiuni textile de aplicat pe pereți, brodate cu fire de aur și argint. Din cauza conținutului prețios, foarte puține din aceste podoabe s-au păstrat.

Multe bătălii din Primul Război Mondial s-au purtat la Arras, populația civilă a fost evacuată, iar orașul a fost bombardat de către trupele inamice. Orașul întreg a devenit o ruină. În jurul anilor 1920, Primăria și clădirile din jurul piețelor au fost renovate, respectând vechiul stil în care au fost construite. Muzeul orașului și Galeria de artă „Musee des Beaux Arts” (Muzeul Artelor Frumoase) își are locația într-o mânăstire ce datează din secolul 18. Astăzi, orașul este renumit pentru arhitectura în stil baroc-flamand a clădirilor renovate (Primăria, hotelul de Ville) și surprinde prin bogația patrimoniului sau, având o economie dezvoltată reprezentată de industria chimică, electrică, agroalimentară, și comerț.

Arras este și un renumit oraș universitar – Universitatea din Artois, pregătind viitori specialiști în litere, limbi străine, istorie, geografie. Arras este locul unde s-au născut și trăit personaje celebre ca Robespierre, Paul Verlaine(1844-1896), Charles de Gaulle(1890-1970). După denumirea acestui oraș, în Deva a fost denumită piața Arras din zona Lido.

2. YAHCHENG (China)
Yangcheng, denumit și Perla Marii Galbene se află în China în provincia Jiangsu pe malul Mării Galbene. Înfrățirea orașului Deva cu Yangcheng a avut loc în data de 12 noiembrie 1998. Municipalitatea Yancheng are în subordine două orașe, cinci regiuni și trei districte. Suprafața orașului este de 15.000 km2 și populația sa este de peste 7,9 milioane locuitori. Climatul Yancheng-ului este blând și lungimea coastei Mării Galbene este de 582 km.

Denumirea orașului, tradusă din limba chineză literară, înseamnă “Orașul Sării”, denumire ce se trage de la marile suprafețe din apropierea orașului, pe care se colectează și produce sare marină. Yancheng-ul este un oraș cu o îndelungată istorie și tradiție culturală. Dovezile istorice de existentă a Yancheng-ului datează de peste 2100 ani, din vremea Dinastiei Han (119 î.h.), iar în ceea ce privește istoria recentă, Yancheng-ul a avut un rol important în Războiul Civil din China și în întemeierea Republicii Populare Chineze. Din punct de vedere economic, venitul regiunii se bazează în special pe agricultură, iar recent o dezvoltare economică deosebită s-a produs datorită industriei de automobile, prin colaborarea dintre compania locală Yueda Corporation și compania multinațională Kia.

În august 1992 a fost înfințată “Zona de dezvoltare economică Yancheng”, un nou și super tehnologizat parc industrial ce se întinde pe o suprafață de peste 20 km2, care îi întâmpină cu căldură pe străini ajutându-i în investigații, negocieri, investiții și dezvoltarea afacerilor lor. Rezervația naturală Yancheng ce aparține municipalității se află la aproximativ 40 km de centrul orașului, pe coasta Mării Galbene, are 280.000 de hectare și aproximativ 50.000 de vizitatori anual. Animalul protejat în rezervație este cocorul cu creastă roșie.

3. SZIGETVAR (Ungaria)
Szigetvar este un orașel cu doar 12000 de locuitori, situat în Ungaria, la aproximativ 30 kilometri vest de orașul Pecs. Actul de înfrățirea a orașului Deva cu orașul Szigetvar s-a semnat la data de 15 martie 2001. Înfrățirea municipiului Deva cu orașul Szigetvar are ca scop o mai bună cunoaștere reciprocă, precum și întărirea relațiilor de prietenie între popoarele maghiar și român. Localitatea Szigetvar are o istorie bogată fiind un adevărat simbol al iubirii de patrie și a devotamentului. Cea mai cunoscută este lupta dintre forțele de apărare ale Regatului Ungariei și armata turcă condusă de Sultanul Suleiman Magnificul, din 1566.

După un asediu care a durat 22 de zile, bravii apărători ai cetății conduși de căpitanul Miklos Zrinyi, au ieșit în afara zidurilor și au pornit împotriva inamicului aflat într-o superioritate numerică de 24 de ori mai mare, sacrificându-și viața. Maghiarii au fost în cele din urmă înfrânți. În amintirea acestei bătălii, la Szigetvar a fost ridicat un monument care înfățișează pe cei doi conducători de oști, sultanul și căpitanul Zriny.

În fiecare an în luna septembrie se organizează serbările orașului, ocazie cu care este comemorat Miklos Zriny. Orașul Szigetvar este deasemenea cunoscut datorită băilor termale. Apele termale sunt pline de săruri minerale și metale nobile. Sunt ideale dacă ești în căutarea sănătății sau doar a relaxarii fizice și mentale. Băile termale urmează a fi modernizate.

4. CHERBOURG – OCTEVILLE (Franța)
Având o populație de 44.108 locuitori, orașul Cherbourg – Octeville este oraș port la Marea Mânecii, având o poziție geografică privilegiată.Situat în regiunea Normandia, în nord-vestul Franței, este port comercial, militar și de pasageri, fiind totodată locul unde fac escale marile pacheboturi transatlantice.

Aici este arsenalul naval al Franței. Încă din anul 1996 între orașul Deva și Cherbourg-Octeville s-au demarat acțiuni de colaborare între autoritățile locale, urmând ca în vara anului 2004, urmare a legăturilor stabilite de-a lungul anilor să se semneze actul de înfrățire între cele două orașe.

La 28 februarie 2000 , orașul Cherbourg a absorbit Octeville, luând denumirea oficială de Cherbourg – Octeville. În perioada celui de al II-lea război mondial, orașul a fost ocupat de către armata germană, fiind puternic marcat de către ocupanții care l-au considerat un loc strategic esențial în acțiunile lor. Astăzi, Cherbourg este un port de o importanță internațională, care găzduiește marile manifestări nautice, un oraș modern, unde arta și turismul atrag nenumărați turiști.

Site-ul Deva City este realizat de NEW STYLE SOFTWARE

Real Sport
Real Sport

REAL SPORT

Baza Sportiva Real Sport vine in intampinarea iubitorilor de sport si pune la dispozitia clientilor urmatoarele facilitati:

Doua terenuri de minifotbal
– instalatia de nocturna profesionala, ce creeaza atmosfera specifica competitiilor sportive moderne.
– patru vestiare moderne echipate cu dusuri si grupuri sanitare.
– mingi de joc si maieruri de departajare jucatori
– un teren de minifotbal acoperit si incalzit, pentru perioada iarna – primavara.
– tribuna pentru 150 spectatori
– parcare privata
– wifi gartuit
– spatiu de joaca pentru copii

Terasa si barul din interiorul bazei sportive Real Sport iti ofera posibilitatea de a discuta cu prietenii dupa partida de minifotbal.

Real Sport – Servicii

– Organizare si gazduirede turnee minifotbal regionale.
– Organizare si gazduire campionate minifotbal juniori.
– Organizare si gazduire campionate si turnee feminine de fotbal.
– Organizare si gazduire a diferitelor activitati sportive pentru copii si tineri cu handicap
– Organizare si gazduire campionate Old boys
– Organizare si gazduire competitii pentru firme si companii
– Organizari si gazduiri campionate seniori
Toate informatiile referitoare la aceste activitati (data limita de inscriere, reguli, program clasamente, etc) se vor publica din timp pe acest site sau pe afisul official situat in interiorul bazei sportive.
Baza sportiva Real Sport sustine deasemenea organizarea unor evenimente sau competitii sportive sau extrasportive care nu reprezinta profilul ei principal (minifotbal).
PLAN TARIFAR – din data de 01.02.2024
Tarif inchiriere teren sintetic 1 ora de joc:
Interior: 08.00 – 21.00 – 300 lei (perioada iarna, balon)
Exterior: 10.00 – 24.00 – 160 lei
Pentru grupuri scolare, echipe de copii sub 18 ani tariful pentru 1 ora joc teren exterior: 09.00 – 24.00 – 120 lei
Pentru programari si rezervari teren sport va rugam sa contactati: 0753 554 197 – Hilda
Pentru desfasurarea unor competitii sportive se ofera reduceri substantiale.
Ne gasiti in Deva la adresa: Real Sport Str. Axente Sever nr. 32 sau ne puteti urmari pe Facebook: https://www.facebook.com/minifotbaldeva/
email: realsportdeva@gmail.com
In vederea desfasurarii organizate al programului precum si a posibilitatii de a va servi cu promptitudine, rezervarile se fac preferabil cu o zi dinaintea inceperii activitatii.
Programarile efectuate de catre clientii nostrii sunt expuse pe panoul cu rezarvari din incinta Bazei sportive Real Sport.
Informare: Echipele care inchirieaza terenul min. 2 ore pe saptamana beneficieaza de o redecuere de 10 lei / ora de joc.

Site-ul Real Sport este realizat de NEW STYLE SOFTWARE

Teatrul de artă Deva
Teatrul de artă Deva
Teatrul de artă Deva

TEATRUL DE ARTĂ DEVA

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ

Despre Teatrul de Artă Deva

Material preluat din: Teatrul devean – Metamorfoze, autor Maria Isabela Hașa.

Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867.

Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară.

Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.
În acest context, naţiunea română din Transilvania avea acum nevoie de „ceva nou ca să-i ademenească voia bună, ceva puternic care să-l mişte, ceva adevărat şi viu şi aproape de inima lui în care râsul şi plânsul deopotrivă să stăpânească. (…) Îi trebuia Teatrul.

Este vorba de teatru ca stare de spirit, ca tribună de răspândire a culturii româneşti, a istoriei acestui popor, ca mijloc de educaţie etică a unei naţiuni aflate într-un moment crucial al existenţei sale.

Unul dintre cei mai ardenţi animatori ai vieţii teatrale transilvănene a fost Iosif Vulcan, redactor şi editor al revistei Familia (apărută iniţial, în 1865, la Pesta, iar din 1880, la Oradea). Acesta a inclus teatrul, alături de biserică şi şcoală, printre factorii determinanţi ai educării şi cultivării unui popor, „trinitate sfântă”, cum o numea.
Spre deosebire de şcoală unde se educă generaţiile cele mai tinere, teatrul are o adresabilitate către toate segmentele de vârstă şi către toate categoriile sociale.

În plus, în opinia lui Iosif Vulcan, teatru l se poate face numai „prin concursul naţiunii întregi”, iar fondurile băneşti necesare unei astfel de iniţiative se pot constitui „din contribuiri generale, întreprinse cu seriozitate în toate unghiurile; din contribuiri, la cari să ia parte întreaga naţiune română”.

Deputaţii români din parlamentul de la Pesta şi reprezentanţi ai intelectualităţii române transilvănene s-au reunit de patru ori, în decembrie 1869 şi februarie 1870, pentru a hotărî ce este de făcut, concret, pentru crearea unui teatru românesc în Transilvania.

A fost redactat un program ce s-a distribuit, pe foi volante, românilor, a fost conceput şi redactat un apel către români prin care aceştia erau îndemnaţi să contribuie la crearea unui fond pentru viitorul teatru şi a fost redactat statutul Societăţii.

S-a stabilit ca adunarea de constituire a „Societăţii pentru fond de teatru român” să se desfăşoare la Deva, în localul Casinei ungureşti, în zilele de 4 şi 5 octombrie 1870. Oraşul Deva, „fiind centrul unei imense şi compacte mase de români”, a fost ales ca loc de desfăşurare a primei adunări generale.

Participarea a fost numeroasă şi entuziastă, zeci de români din Ardeal, Banat, Maramureş şi „părţile ungurene” au fost de faţă şi au dovedit interesul viu faţă de crearea unui teatru românesc în Ardeal.

Cu acest prilej, cei prezenţi „au ascultat două disertaţii – Despre teatru în ţările române de Iosif Hodoş şi De ce voim s-avem un teatru naţional? de Iosif Vulcan”.
Societatea a fost condusă de un comitet, a cărui menire era să conceapă şi să coordoneze acţiunile necesare, în vederea înfiinţării acestei societăţi.

Comitetul avea următoarea componenţă: Iosif Hodoş, preşedinte; Alexandru Mocioni, vicepreşedinte; Iosif Vulcan, secretar; Vicenţiu Babeş, casier; Alexandru Roman, Petru Mihaly şi Iosif Gal, membri. Comisia care făcea înscrieri de membri era compusă din trei deveni: Isailă Moldovan, Ioane Papiu şi Petru Drăghici. Fondurile băneşti se obţineau din cotizaţiile membrilor care se împărţeau în „fondatori, pe viaţă, ordinari şi ajutători”

În timpul lucrărilor, Iosif Vulcan a făcut oferta generoasă ca revista Familia să devină pe viitor organul oficial de presă al nou-înfiinţatei Societăţi, cu subtitlul Totodată organul publicaţiunilor Societăţii pentru crearea unui fond de teatru român în Ardeal.

Se aduce în discuţie cu multă acuitate necesitatea înfiinţării teatrului în Ardeal, iar revista Familia condusă de Iosif Vulcan este pusă la dispoziţia Societăţii.Trezirea conştiinţei naţionale în rândul românilor ardeleni a fost axul principal în jurul căruia au gravitat trei obiective ale Societăţii: cunoaşterea tezaurului istoric al neamului şi folosirea trecutului glorios drept pildă pentru redeşteptarea naţională; stabilirea unor legături culturale puternice între românii de dincolo şi de dincoace de Carpaţi; păstrarea şi promovarea specificului naţional în cultură.

Toată această veritabilă triadă programatică putea fi întruchipată cu ajutorul unei puternice mişcări teatrale. Unul dintre animatorii Societăţii, Ion Lăpedat, spunea în 1869: „A sosit timpul ca să scoatem trecutul nostru din paginile istoriei şi să-l întrupăm pe scenă. Obiceiurile noastre româneşti şi dulcea noastră limbă naţională prin scenă vor deveni mai mult proprietatea noastră.”

Important era nu stabilirea unui sediu fizic, a unei clădiri pentru teatru, ci s-a avut în vedere în primul rând teatrul ca instituţie, cu actori bine pregătiţi şi un repertoriu adecvat scopului propus.

Se avea în vedere un teatru itinerant care să ajungă în toate aşezările din Transilvania locuite de români, astfel încât, aşa cum spunea Iosif Vulcan, dacă nu toată lumea poate să meargă la teatru „ne vom îngriji, ca teatrul nostru să meargă la ei pretutindenea”.

Urmează consfătuiri ale „Societăţii pentru fond de teatru” la Orăştie (1897) unde, alături de Iosif Vulcan, se aflau Vasile Goldiş, prof. Givulescu, Sextil Puşcariu, M. Popovici, M. Ungureanu, apoi la Haţeg, la Brad în zilele de 28-29 august 1904, unde societatea se bucură de cel mai mare succes.

Este adus un omagiu memoriei primului preşedinte al Societăţii, Iosif Hodoş, care „a fost unul din cei mai buni fii ai neamului românesc şi îndeosebi în Ţara Zarandului a fost sufletul acelor mişcări, care au avut drept ţintă progresul cultural al românilor din această ţeară”.

Comitatul Hunedoara, prin toate aceste acţiuni, a jucat un rol deosebit de important în istoria culturii naţionale.
Alte societăţi culturale hunedorene care merită să fie amintite sunt: Reuniunea docenţilor grecocatolici din ţinutul Haţegului, Reuniunea femeilor române din comitatul Hunedoara (Victoria Erdélyi pune în funcţiune primul război de ţesut), Reuniunea de cântări din Orăştie, Reuniunea Casinelor române din Deva şi Orăştie (societăţi de lectură), Corul catedralei „Sf. Nicolae” din Deva.

Toate aceste reuniuni au avut în componenţa lor oameni dornici să promoveze cultura, noile talente care aveau nevoie de un teren propice afirmării. La Orăştie, Ioan Branga a alcătuit un veritabil repertoriu de piese laice.

Tot aici, Casina devenise un loc de întâlnire pentru un public eterogen care se ocupa cu citirea ziarelor, a revistelor, un loc unde se dezbăteau probleme legate de muzică, se organizau manifestări culturale şi acţiuni jubiliare, se acorda atenţie specială valorificării şi conservării patrimoniului folcloric, se organizau expoziţii diverse şi se promova intens viaţa teatrală.

Despre trecutul teatral al Devei avem referinţe preţioase lăsate de avocatul Victor Şuiaga în Monografia Devei. În această lucrare se face referire la primele reprezentaţii teatrale din Deva, iar în mica monografie a Casinei Naţionale din Deva, Laszlo Sigismund vorbeşte despre existenţa, încă înainte de 1848, a unei societăţi de „artişti amatori care dispuneau chiar de o mică scenă, puţine decoruri şi câteva cărţi”, reprezentaţiile teatrale fiind ţinute „în casele doctorului Fodor, iar din 1853, în localul Casinei Naţionale, construit în 1847”.

În anul 1862 se formează la Deva o societate teatrală cu scop caritativ intitulată Societatea Artiştilor Amatori din Deva, a cărei activitate este oglindită în presa locală din anii 1879-1887. În anul 1866 se construieşte un restaurant cu sală de spectacole, numit Redut, clădire demolată în anul 1910.

Pe locul fostului local Redut s-a ridicat clădirea care adăposteşte astăzi Teatrul de Artă din Deva.

Clădirea actualului teatru este monument istoric şi de arhitectură, a fost cumpărată cu suma de 17.000 de lei, iar în 1911 a fost dată în folosinţă ca teatru orăşenesc, numindu-se iniţial „Ansamblul de Cântice şi Dansuri Populare”. Edificată în stilul Secession vienez, clădirea teatrului devean este un obiectiv cultural, care a suferit în secolul al XX-lea numeroase intervenţii deoarece timpul şi-a pus amprenta asupra clădirii, fiind necesare de-a lungul vremii mai multe lucrări de reparaţii şi modernizare.

În 1942 i s-a făcut o reparaţie generală care a cuprins modificarea intrării, schimbarea tapiţeriei şi înlocuirea oglinzilor, lucrări ce au costat 1.918.000 lei, s-a dat atunci localului numele de George Dima, în onoarea renumitului compozitor ardelean. Intervenţia din anii ‘60 a fost pentru modificarea faţadei originale, iar în 1987 au început lucrările de amenajare a Teatrului de Revistă şi de restaurare a faţadei principale reconstituită după imagini de epocă.

Din anul 1953, s-a numit Fanfara de Stat Deva, prima reprezentaţie având loc, la 16 octombrie 1954, la Şibot şi s-a numit „O seară de operetă şi muzică uşoară”.

Site-ul teatrului este realizat de NEW STYLE SOFTWARE

Racks Metal
Rafturi metalice – Racks Metal

RAFTURI METALICE

Rafturi metalice – Racks Metal va propune o gama foarte larga de sisteme :

pentru muzee;

pentru biblioteci;

drive-in;

cu protectie antiseismica;

automatizate;

cu polite pentru arhive;

pentru autoturisme;

industriale pentru europaleti;

gravitationale;

cantilever;

platforme cu etaje intermediare;

rezerve sensibile;

mese foarte rezistente pentru diferite ateliere

Racks Metal este o societate cu o vasta experienta in comercializarea, transportul si in montarea de rafturi.

Conform politicii firmei noastre este foarte important dialogul atat inainte cat si dupa realizarea unui proiect.

Sistemele furnizate de noi, îndeplinesc toate condiţiile normelor europene FEM 10.2.02 si EN15512 norme ce reglemetează atât termenii de bază pentru proiectarea, producerea, constuirea si verificarea sistemelor de rafturi.

Toate produsele noastre sunt de o calitate remarcabila si au un finisaj deosebit, la standarde europene, confirmate de certificatele obtinute de la institutiile de profil.

Compania are un colectiv de tehnicieni calificati care analizeaza datele primite de la client si propun solutii personalizate care sa gestioneze cit mai bine spatiile, atit economic cit si ergonomic, prin prioecte ce garanteaza o calitate deosebita in timp.

rafturi metalice
rafturi metalice

In relatia cu clientii, obiectivul principal este satisfacerea exigentelor acestora, calitatea produselor si serviciilor noastre venind in intampinarea necesitatilor lor.

Facem ca totul sa fie perfect!

SERVICII DE CONSULTANTA

Scopul societatii noastre este de a castiga increderea clientilor oferindu-le nu doar produse de calitate superioara dar mai presus de toate de a da raspunsuri definitive, profesioniste precum si posibilitatea de a garanta siguranta si o fiabilitate buna.

Societatea noastra asigura transportul marfurilor in cele mai bune conditii de siguranta.

Societatea noastra are o echipa de profesionisti cu o mare experienta in montarea tuturor sistemelor de rafturi metalice precum si montarea de rezerve sensibile la cererea clientului.
Societatea noastra poate asigura montarea rafturilor metalice in conformitate cu cele mai stricte standarde de siguranta impuse de lege. Montajul rafturilor se poate face atat de noi cat si de societatea care achizitioneaza rafturile. In aceste conditii pretul de montaj este mai mic si de asemenea vom trimite un angajat care sa supravegheze buna desfasurare a tuturor etapelor de montaj.

Oferim servicii de demontare, transport si asamblarea rafturilor din depozitul dumneavoastra in noile locatii.
Societatea noastra va sta la dispozitie pentru a gasi impreuna cea mai buna solutie pentru spatiul dumneavoastra de depozitare.

Acest serviciu de intretinere a fost creat pentru a oferi clientului si utilizatorului final un sprijin tehnic si operational pentru o buna intretinere a rafturilor metalice furnizate. Contractele noastre de intretinere pot fi personalizate in functie de cerintele clientului.

Oferta noastră cuprinde rafturi metalice:

PENTRU PALETI
TEHNICE
DRIVE-IN
AUTOMATIZATE
PUSH-BACK
CU ROLE
GRAVITATIONALE
CU PASARELA
CU POLITE
DE EXTERIOR
CLADIRI
MOBILE
PENTRU ANVELOPE
PENTRU MUZEE
DIVERSE
STRUCTURI METALICE
RAFTURI METALICE CANTILEVER
SUPORTI PENTRU PANOURI SOLARE
ETAJE INTERMEDIARE
RAFTURI METALICE CU ETAJ
ETAJ INTERMEDIAR STRUCTURI SOLIDE
ETAJ INTERMEDIAR STRUCTURI MEDII

Site-ul firmei este realizat de NEW STYLE SOFTWARE

Orașul Deva
Orașul Deva

Orașul Deva

Orașul Deva, orasul de la poalele Cetatii, este una dintre cele mai vechi asezari din tara noastra, fiind atestat documentar din 1269.

orașul deva
orașul deva

In zilele noastre, Deva ocupa un prim loc ca importanta intre cele cinci municipii ale judetului Hunedoara, fiind un important centru politic, administrativ si cultural, precum si localitatea de resedinta a judetului.

Este situat in partea centrala a judetului, la 45*53′ latitudine nordica si 22*54′ longitudine estica, la o altitudine cuprinsa intre 187 – 220 m fata de nivelul marii, intre Muntii Apuseni si Muntii Poiana Rusca. Orasul, s-a dezvoltat intr-un cadru natural pitoresc, pe malul stang al raului Mures, beneficiind de manoasa lunca a acestuia precum si de bogatele resurse minerale ale muntilor metaliferi si muntilor auriferi care il inconjoara.

Climatul temperat este specific orasului, temperaturile medii vara fiind de 21*C si iarna de -1*C

Asezat la o altitudine relativ scazuta, intr-o mica depresiune, beneficiind de cea mai temperata clima din intreg Ardealul, ferit de curenti, orasul este un autentic centru turistic, odihnitor si reconfortant.

Pana in 1920 a fost resedinta comitatului Hunedoara, apoi a judetului Hunedoara (perioada interbelica). Tribunalul din Deva s-a aflat sub jurisdictia Curtii de Apel Cluj, pana la desfiintarea curtilor de apel in anul 1952. Din 1992 se afla sub jurisdictia Curtii de Apel Alba Iulia. Intre 1952-1968 a fost resedinta Regiunii Hunedoara, una din cele 18, apoi (din 1960) una din cele 16 regiuni ale Romaniei comuniste.

Dupa organizarea administrativ teritoriala din 1968, Deva devine resedinta judetului Hunedoara. Astfel, prin art. 10 din Legea Nr. 2 din 16 februarie 1968 „Privind organizarea administrativa a teritoriului R.S.R.” orasul Deva este declarat municipiu resedinta de judet. Municipiul Deva este localitate de rangul II, stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a IV-a. Municipiul Deva cuprinde, in afara orasului Deva, localitatea componenta Santuhalm si satele apartinatoare Cristur, Barcea-Mica si Archia.

– Localitatea componenta Santuhalm face parte din trupul principal al orasului Deva si este situata in partea estica a municipiului, pe D.N.7, la 2 km distanta de acesta. Santuhalm a fost o localitate aparte, dar a fost alipită orașului in 1930.

– Satul apartinator Cristur are o suprafata totala de 199,98 ha si este situat in partea sud-estica a municipiului Deva pe DN 68 N, la o distanta de 1,5 km fata de DN 7.

– Satul apartinator Barcea Mica are o suprafata totala de 31, 57 ha, este situat in partea sud-estica a municipiului Deva si la est de localitatea Cristur, pe Dc 123 care se ramifica din DN 68B. Satul este situat la marginea raului Cerna (afluent al Muresului) la 4,1 km fata de Deva (pe traseul DN 68B, Dc 123), respectiv la 800 m fata de satul Cristur pe Dc 123. De-a lungul timpului asezarea a fost cunoscuta sub diverse denumiri ca Barcia Mica, Nidiș, Kisbarcsa, Felsöbarcsa, Aprodpalfalva, Klein-Sammetdorf.

– Satul apartinator Archia are o suprafata totala de 24,44 ha, este situat in partea sudica a municipiului Deva pe Dc 124, la o distanta de 2,4 km fata de DN 7.

Suprafata municipiului Deva este de 5883,48 ha, iar intravilanul este de 1513,96 m.p. Intravilanul satelor apartinatoare Cristur, Barcea Mica si Archia insumeaza o suprafata de 256,99 ha.

Conform recensamantului din 18 martie 2002  Deva avea o populatie de aproximativ 69.257 locuitori, insumand si locuitorii asezarilor suburbane si dispunea de 27.395 locuinte din fond privat si 556 din fondul de stat. Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Deva era de 61.123 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior. La recensamantul efectuat in 2016, se constata o crestere, populatia municipiului Deva ridicandu-se la 70.407 de locuitori.

Majoritatea locuitorilor sunt români (82,98%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (7,21%) și romi (1,24%). Pentru 7,84% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.

In ceea ce priveste infrastructura sanitara orasul Deva dispune de un spital judetean, ambulatoriu de specialitate, serviciu de ambulanta judeteana, un centru de colectare si conservare a sangelui, 23 de farmacii, 29 dispensare medicale, 92 de cabinete medicale particulare de specialitate, un sanatoriu TBC si un complex medical de tratament Baile Sarate.

Orașul Deva – Personalitatile orasului

Una dintre cele mai importante personalitati a istoriei recente a Devei a fost Dr. Petru Groza, nascut la 7 decembrie 1884, in comuna Bacia, judetul Hunedoara, provenind dintr-o familie de preoti si intelectuali romani. Devine prim-ministru al Romaniei la 6 martie 1945. Acorda o atentie deosebita modernizarii orasului (unde a avut domiciliul). In 1958, dupa moartea sa, prezidiul MAN a hotarat ridicarea unei statui a lui Dr. Petru Groza in Deva, statuie ce a fost pusa pe soclu in 1963 in Piata Unirii, in locul monumentului Horea, Closca si Crisan. Aceasta statuie a fost inlocuita dupa Revolutia din 1989 cu statuia imparatului Traian.

Printre alte personalitati marcante ale municipiului Deva se mai numara: Francisc Hossu Longin; Ion Lazariciu; Franz Nopcsa; Victor Suiaga; Istvan Peterfi; Constantin Sporea; Sabin Drăgoi; Octavian Floca; Nicolae Gosar; Bujor Almajan; Mircea Valea; Nutu Agnisa; Dumitru Susan; Radu Ciobanu; Bela Zsok; Liviu Oros; Mircea Bâtcă.

Pentru alte detalii despre personalitatile orasului cititi articolul Personalitatile orasului

Orașul Deva – Activitatea sportiva

La sfarsitul secolului al XIX-lea apar in localitate primele cluburi sportive. In 1863 si 1880 apar scoli de scrima, o societate de inot si patinaj apare in 1893, o societate a vanatorilor in 1889, iar in 1909 exista un club de tenis cu doua terenuri. Primul club sportiv al tineretului din Deva se infiinteaza in 1912. Bazele clubului de fotbal se pun in 1921 si din acel moment incepe o activitate sportiva organizata. Stadionul Cetate a fost amenajat pe un teren viran, la poalele cetatii, in anul 1958. Orasul este cunoscut in toata lumea datorita Clubului Sportiv Scolar Cetate Deva, infiintat in 1978, club care a dat lumii cele mai mari nume in gimnastica feminina Nadia Comaneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Daniela Silivas, Lavinia Milosovici, Gina Gogean, Maria Olaru, Simona Amanar, Andreea Raducan. In anul 1977, la inaugurarea Salii Sporturilor din Deva, a participat si Lotul olimpic feminin de gimnastica al Romaniei, proaspat intors de la Olimpiada de la Montreal Atunci, antrenorii lotului Marta

si Bela Karoly au decis sa infiinteze la Deva un centru national de antrenament pentru pregatirea lotului olimpic al Romaniei. Pentru antrenamentele lotului feminin olimpic de gimnastica, in anul 1979 a fost inaugurata o sala de sport olimpica, sala in care s-au format mari campioane ale gimnasticii mondiale.

In orașul Deva mai activeaza si o valoroasa echipa de handbal, Universitatea Remin, care in anul 2002 si-a demonstrat valoarea la nivel european, cucerind Cupa Challenge.

Fotbalul este reprezentat de echipa CS Deva, infiintata in anul 2003 prin fuzionarea echipelor CS Certej si Muresul Deva.Culorile clubului sant alb-albastru, iar antrenamentele si partidele locale se desfasoara pe stadionul Cetate Deva.

In prezent, Deva este localitatea cu cea mai intensa activitate sportiva din judetul Hunedoara. In Deva activeaza peste 1000 de sportivi in 21 de cluburi si asociatii sportive.
Sporturile practicate la nivelul municipiului Deva sunt fotbal, futsal, handbal, baschet, volei, gimnastica artistica, gimnastica aerobica, atletism, judo, lupte libere, canotaj, karate, sah, tenis de masa, tenis, culturism si fitness. Activitatea structurilor sportive susmentionate este coordonata si monitorizata de catre Directia pentru Sport a Judetului Hunedoara, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean si Asociatiile Judetene pe ramuri de sport.

Site-ul orașului deva este realizat de NEW STYLE SOFTWARE