Portfolio Categories: Diverse

%realizare site%
Hanul Domnesc Imperial Călan

Hanul Domnesc oferă cazare, parcare gratuită, terasă, spa, sală de conferințe și un restaurant. La restaurant se pot servi și preparate vegane, iar pentru copii poate fi comandat un meniu special. Hanul Domnesc Imperial se află la 127 km de Aeroportul International Sibiu, la 2.9 km de Biserica Nadastia de Jos și la 2.3 km de Casa de cultura. Petroşani se află la 35 minute cu mașina. Biserica Sf. Gheorghe din Streisângeorgiu sunt situate aproape de proprietate.
Mânăstirea Prislop se află la 20 km de Hanul Domnesc Imperial.

Deva City
Deva City

Deva City – ORAȘUL DEVA

Orașul Deva ( Deva City ), frumosul oraş de la poalele Cetăţii, înrudit şi totuşi diferit de alte oraşe transilvane, are o personalitate aparte. De-a lungul timpului, orașul Deva a fost reşedintă de garnizoană regală, curte voievodală, temniţă, punct important de apărare, şi „Capitala mondială a gimnasticii feminine”. Renumit pentru calmul, liniştea şi pitorescul său, oraşul oferă vizitatorilor momente plăcute de relaxare.

Prima atestare documentară a oraşului Deva datează din anul 1269, dar descoperirile arheologice făcute în zona Dealului Cetăţii, arată că teritoriul oraşului a fost locuit încă din epoca pietrei şlefuite (5500-3500 î.e.n.). Cele mai vechi descoperiri de acest fel, aparţin culturii neolitice Turdaş – Vinca şi culturii Coţofeni.
În zilele noastre, Deva ocupă un prim loc ca importanţă între cele cinci municipii ale judeţului Hunedoara, fiind un important centru politic, administrativ şi cultural, precum şi localitatea de reşedinţă a judeţului. Este situat în partea centrală a judeţului, la 45*53′ latitudine nordică şi 22*54′ longitudine estică, la o altitudine cuprinsă între 187 – 220 m faţă de nivelul mării, între Munţii Apuseni şi Munţii Poiana Ruscă.

Oraşul, s-a dezvoltat într-un cadru natural pitoresc, pe malul stâng al râului Mureş, beneficiind de mănoasa luncă a acestuia, precum şi de bogatele resurse minerale ale munţilor metaliferi şi munţilor auriferi care îl înconjoară.

Deva City – ORAȘUL DEVA – ORAȘUL DE LA POALELE CETĂȚII

Deva, frumosul oraş de la poalele Cetăţii, înrudit şi totuşi diferit de alte oraşe transilvane, are o personalitate aparte.
De-a lungul timpului, Deva a fost reşedintă de garnizoană regală, curte voievodală, temniţă, punct important de apărare, şi „Capitala mondială a gimnasticii feminine”.

Prima atestare documentară a oraşului Deva datează din anul 1269, dar descoperirile arheologice făcute în zona Dealului Cetăţii, arată că teritoriul oraşului a fost locuit încă din epoca pietrei şlefuite (5500-3500 î.e.n.).
Cele mai vechi descoperiri de acest fel, aparţin culturii neolitice Turdaş – Vinca şi culturii Coţofeni.

În zilele noastre, Deva ocupă un prim loc ca importanţă între cele cinci municipii ale judeţului Hunedoara, fiind un important centru politic, administrativ şi cultural, precum şi localitatea de reşedinţă a judeţului.
Este situat în partea centrală a judeţului, la 45*53′ latitudine nordică şi 22*54′ longitudine estică, la o altitudine cuprinsă între 187 – 220 m faţă de nivelul mării, între Munţii Apuseni şi Munţii Poiana Ruscă.
Oraşul, s-a dezvoltat într-un cadru natural pitoresc, pe malul stâng al râului Mureş, beneficiind de mănoasa luncă a acestuia, precum şi de bogatele resurse minerale ale munţilor metaliferi şi munţilor auriferi care îl înconjoară.

Renumit pentru calmul, liniştea şi pitorescul său, oraşul oferă vizitatorilor momente plăcute de relaxare.

Ghidul turistic online www.devacity.ro vă prezintă într-o manieră accesibilă și atrăgătoare, toate punctele de interes și obiectivele turistice din oraș, cu localizare pe hartă, descriere și imagini: obiective istorice și culturale, parcuri, piețe, zone de divertisment și agrement, magazine, hoteluri și pensiuni, etc.

Pe lista obiectivelor turistice din Deva, Deva City. figurează şi o serie de lăcaşuri de cult, care prin istoria şi vechimea lor, sau prin arhitectura deosebită pot atrage interesul vizitatorilor.

Oraşul Deva are o arhitectură exterioară captivantă, iar statuile constituie un element capabil să atragă interesul la fel ca orice muzeu.
Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale oraşului este statuia ecvestră a lui Decebal, dar printre principalele atracţii ale oraşului se numără şi o serie de alte monumente şi statui amplasate în diferite zone de-a lungul timpului.

Pentru cei ce doresc să cunoască mai multe detalii despre orașul Deva, atât pe site-ul Deva City Guide cât și pe aplicația Deva City App sunt prezentate și informații și imagini despre lăcașuri de cult, monumente și statui care nu mai există sau care nu prezintă interes turistic, dar care fac parte din istoria și cultura orașului.

Deva City – ORAȘUL DEVA  – STEMA ORAȘULUI

deva city orasul deva, stema orasului deva
deva cityor asul deva, stema orasului deva

Descrierea și semnificațiile elementelor însumate ale stemei municipiului Deva:

Orașul Deva are stema compusă dintr-un scut tăiat.
În partea superioară, pe fond roșu, un personaj ecvestru purtând costum antic și steagul dac, un șarpe cu cap de lup, totul de aur.

În partea inferioară, pe fond albastru, o cetate de argint având la dreapta soarele de aur, format dintr-o bulină centrală cu raze și la stânga semiluna de argint.

Scutul este timbrat de o coroană murală de argint formată din 7 turnuri crenelate.

Stema municipiului Deva a fost avizată prin Hotărârea Consiliului Local orașul Deva, nr.39/ 1994 și aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.790/27 septembrie 1999, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.490/12 octombrie 1999.

Semnificația elementelor însumate:
Personajul, Regele Decebal, amintește înalta civilizație dacică;

Construcția evocă cetatea medievală la adăpostul căreia localitatea s-a dezvoltat;

Soarele și semiluna semnifică viața tumultoasă a localitații, important centru administrativ, economic și social-cultural al județului Hunedoara;

Coroana murală care timbrează scutul, semn specific centrelor urbane, vorbește despre unitatea obștii și desemnează, totodată, locul pe care aceasta așezare îl ocupă în ierarhia orășenească, faptul că este municipiu reședința de județ.

ORIGINEA NUMELUI

Denumirea orașului Deva se presupune că provine de la localitatea dacică Decidava din care derivă Dava, apoi Deva (cuvântul dac dava înseamnă cetate și se găsește în denumirea mai multor localități dacice: Singidava, Piroboridava, Sargidava, Pelendava, etc).

Această teorie nu poate fi însă susținută științific, neexistând nici un document în care să apară numele Deva ca așezare în Dacia.
Altă teorie demonstrează prin argumente lingvistice competente originea slavă a denumirii de la cuvântul slav djevoika (fecioară), dar nici această teorie nu este unanim acceptată.

O a treia teorie atribuie originea numelui Deva, Legiunii romane Augusta II, care a fost transferată în această zona din Castrum Deva denumit și Castra Devana, Deva Victrix Castra Legionis sau Deva, din Britania (actualmente orașul Chester din Marea Britanie).
Denumirea Castrum Deva apare pe Tabula Pentingeriana (hartă antică întocmită între anii 260-271 d.Hr.)

Este posibil ca romanii să fi adus în zonă numele castrului de unde veneau.
Această teorie se bazează și pe faptul că denumirea Castrum Deva apare și în prima atestare documentară a orașului, într-un act emis în 1269 de ducele Transilvaniei Ștefan fiul lui Bela al IV-lea.

S-a mai încercat asocierea numelui Deva cu legendara Diva, frumoasa soră a lui Decebal, precum și cu unele cuvinte din sanscrită și sumeriană, iar unele cercetări recente sugerează o legătură cu denumirea Dowina.

Denumirea localității poate fi și de origine celtică, din perioada când celții erau prezenți în toată Europa Centrală și de Est. Plinius și Ptolemeu menționează o localitate cu numele Deva în Galia pre-romană.
De-a lungul istoriei localitatea apare sub mai multe denumiri: Dava, Deua, Deva, Diemrich, Schlosburg, iar pe hărțile medievale este trecută Deva sau Dewan.
Localități cu numele Deva mai există în Țara Bascilor și în Provincia Asturias din Spania, în Kosovo, în Nigeria și între Egipt și Etiopia, pe marginea Nilului, iar stadionul echipei de fotbal Chester City F.C. se numește Deva Stadium.

ORAȘE ÎNFRĂȚITE
Prin înfrățirea orașelor se stabilesc relații de colaborare între instituții, schimburi prin internet, călătorii de studii, cunoașterea reciprocă a limbii și a culturii.
Periodic, delegații ale orașelor înfrățite realizează vizite reciproce; aceste reuniuni au ca obiectiv principal stabilirea progresului înregistrat în proiectele programate și definirea noilor orientări în perspectiva aprofundării acestor înfrățiri.
În ordinea cronologică a semnării protocoalelor, orașul Deva este înfrățit cu:

1. ARRAS (Franța)
Înfrățirea cu Arras a avut loc în data de 21 iunie 1998. Orașul Arras se află în nordul Franței în regiunea Artois, are o populație de aproximativ 50.000 de locuitori. Majoritatea clădirilor datează din sec. 17-18. A fost capitala regională a galezilor, iar apoi a romanilor. În Evul Mediu a devenit cunoscut ca oraș textil, realizând decorațiuni textile de aplicat pe pereți, brodate cu fire de aur și argint. Din cauza conținutului prețios, foarte puține din aceste podoabe s-au păstrat.

Multe bătălii din Primul Război Mondial s-au purtat la Arras, populația civilă a fost evacuată, iar orașul a fost bombardat de către trupele inamice. Orașul întreg a devenit o ruină. În jurul anilor 1920, Primăria și clădirile din jurul piețelor au fost renovate, respectând vechiul stil în care au fost construite. Muzeul orașului și Galeria de artă „Musee des Beaux Arts” (Muzeul Artelor Frumoase) își are locația într-o mânăstire ce datează din secolul 18. Astăzi, orașul este renumit pentru arhitectura în stil baroc-flamand a clădirilor renovate (Primăria, hotelul de Ville) și surprinde prin bogația patrimoniului sau, având o economie dezvoltată reprezentată de industria chimică, electrică, agroalimentară, și comerț.

Arras este și un renumit oraș universitar – Universitatea din Artois, pregătind viitori specialiști în litere, limbi străine, istorie, geografie. Arras este locul unde s-au născut și trăit personaje celebre ca Robespierre, Paul Verlaine(1844-1896), Charles de Gaulle(1890-1970). După denumirea acestui oraș, în Deva a fost denumită piața Arras din zona Lido.

2. YAHCHENG (China)
Yangcheng, denumit și Perla Marii Galbene se află în China în provincia Jiangsu pe malul Mării Galbene. Înfrățirea orașului Deva cu Yangcheng a avut loc în data de 12 noiembrie 1998. Municipalitatea Yancheng are în subordine două orașe, cinci regiuni și trei districte. Suprafața orașului este de 15.000 km2 și populația sa este de peste 7,9 milioane locuitori. Climatul Yancheng-ului este blând și lungimea coastei Mării Galbene este de 582 km.

Denumirea orașului, tradusă din limba chineză literară, înseamnă “Orașul Sării”, denumire ce se trage de la marile suprafețe din apropierea orașului, pe care se colectează și produce sare marină. Yancheng-ul este un oraș cu o îndelungată istorie și tradiție culturală. Dovezile istorice de existentă a Yancheng-ului datează de peste 2100 ani, din vremea Dinastiei Han (119 î.h.), iar în ceea ce privește istoria recentă, Yancheng-ul a avut un rol important în Războiul Civil din China și în întemeierea Republicii Populare Chineze. Din punct de vedere economic, venitul regiunii se bazează în special pe agricultură, iar recent o dezvoltare economică deosebită s-a produs datorită industriei de automobile, prin colaborarea dintre compania locală Yueda Corporation și compania multinațională Kia.

În august 1992 a fost înfințată “Zona de dezvoltare economică Yancheng”, un nou și super tehnologizat parc industrial ce se întinde pe o suprafață de peste 20 km2, care îi întâmpină cu căldură pe străini ajutându-i în investigații, negocieri, investiții și dezvoltarea afacerilor lor. Rezervația naturală Yancheng ce aparține municipalității se află la aproximativ 40 km de centrul orașului, pe coasta Mării Galbene, are 280.000 de hectare și aproximativ 50.000 de vizitatori anual. Animalul protejat în rezervație este cocorul cu creastă roșie.

3. SZIGETVAR (Ungaria)
Szigetvar este un orașel cu doar 12000 de locuitori, situat în Ungaria, la aproximativ 30 kilometri vest de orașul Pecs. Actul de înfrățirea a orașului Deva cu orașul Szigetvar s-a semnat la data de 15 martie 2001. Înfrățirea municipiului Deva cu orașul Szigetvar are ca scop o mai bună cunoaștere reciprocă, precum și întărirea relațiilor de prietenie între popoarele maghiar și român. Localitatea Szigetvar are o istorie bogată fiind un adevărat simbol al iubirii de patrie și a devotamentului. Cea mai cunoscută este lupta dintre forțele de apărare ale Regatului Ungariei și armata turcă condusă de Sultanul Suleiman Magnificul, din 1566.

După un asediu care a durat 22 de zile, bravii apărători ai cetății conduși de căpitanul Miklos Zrinyi, au ieșit în afara zidurilor și au pornit împotriva inamicului aflat într-o superioritate numerică de 24 de ori mai mare, sacrificându-și viața. Maghiarii au fost în cele din urmă înfrânți. În amintirea acestei bătălii, la Szigetvar a fost ridicat un monument care înfățișează pe cei doi conducători de oști, sultanul și căpitanul Zriny.

În fiecare an în luna septembrie se organizează serbările orașului, ocazie cu care este comemorat Miklos Zriny. Orașul Szigetvar este deasemenea cunoscut datorită băilor termale. Apele termale sunt pline de săruri minerale și metale nobile. Sunt ideale dacă ești în căutarea sănătății sau doar a relaxarii fizice și mentale. Băile termale urmează a fi modernizate.

4. CHERBOURG – OCTEVILLE (Franța)
Având o populație de 44.108 locuitori, orașul Cherbourg – Octeville este oraș port la Marea Mânecii, având o poziție geografică privilegiată.Situat în regiunea Normandia, în nord-vestul Franței, este port comercial, militar și de pasageri, fiind totodată locul unde fac escale marile pacheboturi transatlantice.

Aici este arsenalul naval al Franței. Încă din anul 1996 între orașul Deva și Cherbourg-Octeville s-au demarat acțiuni de colaborare între autoritățile locale, urmând ca în vara anului 2004, urmare a legăturilor stabilite de-a lungul anilor să se semneze actul de înfrățire între cele două orașe.

La 28 februarie 2000 , orașul Cherbourg a absorbit Octeville, luând denumirea oficială de Cherbourg – Octeville. În perioada celui de al II-lea război mondial, orașul a fost ocupat de către armata germană, fiind puternic marcat de către ocupanții care l-au considerat un loc strategic esențial în acțiunile lor. Astăzi, Cherbourg este un port de o importanță internațională, care găzduiește marile manifestări nautice, un oraș modern, unde arta și turismul atrag nenumărați turiști.

Site-ul Deva City este realizat de NEW STYLE SOFTWARE

Orașul Deva
Orașul Deva

Orașul Deva

Orașul Deva, orasul de la poalele Cetatii, este una dintre cele mai vechi asezari din tara noastra, fiind atestat documentar din 1269.

orașul deva
orașul deva

In zilele noastre, Deva ocupa un prim loc ca importanta intre cele cinci municipii ale judetului Hunedoara, fiind un important centru politic, administrativ si cultural, precum si localitatea de resedinta a judetului.

Este situat in partea centrala a judetului, la 45*53′ latitudine nordica si 22*54′ longitudine estica, la o altitudine cuprinsa intre 187 – 220 m fata de nivelul marii, intre Muntii Apuseni si Muntii Poiana Rusca. Orasul, s-a dezvoltat intr-un cadru natural pitoresc, pe malul stang al raului Mures, beneficiind de manoasa lunca a acestuia precum si de bogatele resurse minerale ale muntilor metaliferi si muntilor auriferi care il inconjoara.

Climatul temperat este specific orasului, temperaturile medii vara fiind de 21*C si iarna de -1*C

Asezat la o altitudine relativ scazuta, intr-o mica depresiune, beneficiind de cea mai temperata clima din intreg Ardealul, ferit de curenti, orasul este un autentic centru turistic, odihnitor si reconfortant.

Pana in 1920 a fost resedinta comitatului Hunedoara, apoi a judetului Hunedoara (perioada interbelica). Tribunalul din Deva s-a aflat sub jurisdictia Curtii de Apel Cluj, pana la desfiintarea curtilor de apel in anul 1952. Din 1992 se afla sub jurisdictia Curtii de Apel Alba Iulia. Intre 1952-1968 a fost resedinta Regiunii Hunedoara, una din cele 18, apoi (din 1960) una din cele 16 regiuni ale Romaniei comuniste.

Dupa organizarea administrativ teritoriala din 1968, Deva devine resedinta judetului Hunedoara. Astfel, prin art. 10 din Legea Nr. 2 din 16 februarie 1968 „Privind organizarea administrativa a teritoriului R.S.R.” orasul Deva este declarat municipiu resedinta de judet. Municipiul Deva este localitate de rangul II, stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a IV-a. Municipiul Deva cuprinde, in afara orasului Deva, localitatea componenta Santuhalm si satele apartinatoare Cristur, Barcea-Mica si Archia.

– Localitatea componenta Santuhalm face parte din trupul principal al orasului Deva si este situata in partea estica a municipiului, pe D.N.7, la 2 km distanta de acesta. Santuhalm a fost o localitate aparte, dar a fost alipită orașului in 1930.

– Satul apartinator Cristur are o suprafata totala de 199,98 ha si este situat in partea sud-estica a municipiului Deva pe DN 68 N, la o distanta de 1,5 km fata de DN 7.

– Satul apartinator Barcea Mica are o suprafata totala de 31, 57 ha, este situat in partea sud-estica a municipiului Deva si la est de localitatea Cristur, pe Dc 123 care se ramifica din DN 68B. Satul este situat la marginea raului Cerna (afluent al Muresului) la 4,1 km fata de Deva (pe traseul DN 68B, Dc 123), respectiv la 800 m fata de satul Cristur pe Dc 123. De-a lungul timpului asezarea a fost cunoscuta sub diverse denumiri ca Barcia Mica, Nidiș, Kisbarcsa, Felsöbarcsa, Aprodpalfalva, Klein-Sammetdorf.

– Satul apartinator Archia are o suprafata totala de 24,44 ha, este situat in partea sudica a municipiului Deva pe Dc 124, la o distanta de 2,4 km fata de DN 7.

Suprafata municipiului Deva este de 5883,48 ha, iar intravilanul este de 1513,96 m.p. Intravilanul satelor apartinatoare Cristur, Barcea Mica si Archia insumeaza o suprafata de 256,99 ha.

Conform recensamantului din 18 martie 2002  Deva avea o populatie de aproximativ 69.257 locuitori, insumand si locuitorii asezarilor suburbane si dispunea de 27.395 locuinte din fond privat si 556 din fondul de stat. Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Deva era de 61.123 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior. La recensamantul efectuat in 2016, se constata o crestere, populatia municipiului Deva ridicandu-se la 70.407 de locuitori.

Majoritatea locuitorilor sunt români (82,98%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (7,21%) și romi (1,24%). Pentru 7,84% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.

In ceea ce priveste infrastructura sanitara orasul Deva dispune de un spital judetean, ambulatoriu de specialitate, serviciu de ambulanta judeteana, un centru de colectare si conservare a sangelui, 23 de farmacii, 29 dispensare medicale, 92 de cabinete medicale particulare de specialitate, un sanatoriu TBC si un complex medical de tratament Baile Sarate.

Orașul Deva – Personalitatile orasului

Una dintre cele mai importante personalitati a istoriei recente a Devei a fost Dr. Petru Groza, nascut la 7 decembrie 1884, in comuna Bacia, judetul Hunedoara, provenind dintr-o familie de preoti si intelectuali romani. Devine prim-ministru al Romaniei la 6 martie 1945. Acorda o atentie deosebita modernizarii orasului (unde a avut domiciliul). In 1958, dupa moartea sa, prezidiul MAN a hotarat ridicarea unei statui a lui Dr. Petru Groza in Deva, statuie ce a fost pusa pe soclu in 1963 in Piata Unirii, in locul monumentului Horea, Closca si Crisan. Aceasta statuie a fost inlocuita dupa Revolutia din 1989 cu statuia imparatului Traian.

Printre alte personalitati marcante ale municipiului Deva se mai numara: Francisc Hossu Longin; Ion Lazariciu; Franz Nopcsa; Victor Suiaga; Istvan Peterfi; Constantin Sporea; Sabin Drăgoi; Octavian Floca; Nicolae Gosar; Bujor Almajan; Mircea Valea; Nutu Agnisa; Dumitru Susan; Radu Ciobanu; Bela Zsok; Liviu Oros; Mircea Bâtcă.

Pentru alte detalii despre personalitatile orasului cititi articolul Personalitatile orasului

Orașul Deva – Activitatea sportiva

La sfarsitul secolului al XIX-lea apar in localitate primele cluburi sportive. In 1863 si 1880 apar scoli de scrima, o societate de inot si patinaj apare in 1893, o societate a vanatorilor in 1889, iar in 1909 exista un club de tenis cu doua terenuri. Primul club sportiv al tineretului din Deva se infiinteaza in 1912. Bazele clubului de fotbal se pun in 1921 si din acel moment incepe o activitate sportiva organizata. Stadionul Cetate a fost amenajat pe un teren viran, la poalele cetatii, in anul 1958. Orasul este cunoscut in toata lumea datorita Clubului Sportiv Scolar Cetate Deva, infiintat in 1978, club care a dat lumii cele mai mari nume in gimnastica feminina Nadia Comaneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Daniela Silivas, Lavinia Milosovici, Gina Gogean, Maria Olaru, Simona Amanar, Andreea Raducan. In anul 1977, la inaugurarea Salii Sporturilor din Deva, a participat si Lotul olimpic feminin de gimnastica al Romaniei, proaspat intors de la Olimpiada de la Montreal Atunci, antrenorii lotului Marta

si Bela Karoly au decis sa infiinteze la Deva un centru national de antrenament pentru pregatirea lotului olimpic al Romaniei. Pentru antrenamentele lotului feminin olimpic de gimnastica, in anul 1979 a fost inaugurata o sala de sport olimpica, sala in care s-au format mari campioane ale gimnasticii mondiale.

In orașul Deva mai activeaza si o valoroasa echipa de handbal, Universitatea Remin, care in anul 2002 si-a demonstrat valoarea la nivel european, cucerind Cupa Challenge.

Fotbalul este reprezentat de echipa CS Deva, infiintata in anul 2003 prin fuzionarea echipelor CS Certej si Muresul Deva.Culorile clubului sant alb-albastru, iar antrenamentele si partidele locale se desfasoara pe stadionul Cetate Deva.

In prezent, Deva este localitatea cu cea mai intensa activitate sportiva din judetul Hunedoara. In Deva activeaza peste 1000 de sportivi in 21 de cluburi si asociatii sportive.
Sporturile practicate la nivelul municipiului Deva sunt fotbal, futsal, handbal, baschet, volei, gimnastica artistica, gimnastica aerobica, atletism, judo, lupte libere, canotaj, karate, sah, tenis de masa, tenis, culturism si fitness. Activitatea structurilor sportive susmentionate este coordonata si monitorizata de catre Directia pentru Sport a Judetului Hunedoara, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean si Asociatiile Judetene pe ramuri de sport.

Site-ul orașului deva este realizat de NEW STYLE SOFTWARE